Over ons

De Peperbol, één van de meest bekende winkels op de wereldberoemde markt de Albert Cuyp te Amsterdam. De Peperbol, de winkel waar je de aromatische geuren van theeën, kruiden en oliën je tegemoet treden, waan je je even in een andere wereld. Het is alsof de tijd in deze winkel heeft stilgestaan. Thee die nog uit bakken wordt geschept, ouderwets snoepgoed, zoveel zuivere kruiden, de vele soorten wierook, etherische oliën, aroma’s en je kunt er heerlijk struinen. Je komt werkelijk ogen tekort. Elk plekje is benut. Ook aan het plafond hangen vele artikelen en er is voor ieder wat wils. Degelijke ouderwetse kwaliteit met aandacht voor hetgeen de natuur ons geeft en natuurlijk een aantrekkelijke prijs staan centraal. Naast hetgeen waar de Peperbol van oudsher bekend van is, treft u bij ons ook een veelheid aan keukengerei, zepen, keukentextiel, touw, plumeaus, ragers, weckpotten, glaswerk, gongen, gelukspoppetjes, theepotjes, pergulators, pitten en lonten aan. Er is echter nog veel meer. Kom daarom bij ons langs of kijk gelijk even in onze webwinkel. Daar treft u ook een deel van ons assortiment aan.

Sinds 1972

De Peperbol is ontstaan begin jaren ’70 van de vorige eeuw. De oprichters Martin Nooij en Marijke Beaufort zijn in de zomer van 1971 begonnen met de verkoop van zure bommen op het strand van Den Helder. De eerste dag waren alle ingekochte blikken meteen uitverkocht. Dan maar de zure bommen door de midden. Binnen enkele weken zijn ze daarnaast ook zure leverworst en Amsterdamse uien gaan verkopen. Ook dat liep als een trein!

Na de zomer werd besloten dat Martin zou stoppen met zijn werk in de avonduren als verzekeringsagent en ze hun geluk gingen beproeven op een aantal markten in Noord-Holland. Zo gezegd zo gedaan. Op 23 maart 1972 is De Peperbol formeel opgericht. Al gauw ontstond de idee zelf zure leverworst te gaan inmaken en het assortiment zuurwaren uit te breiden en daarvan ook een deel zelf te gaan maken. Daarvoor waren mosterdzaad, dillezaad, peperkorrels en laurierblad nodig. Martin en Marijke bestelden van alles 25 kg, maar hadden zich deerlijk vergist in het volume. Geen nood, het teveel aan kruiden werd in zakjes verpakt en gingen ook in de verkoop. Dat bleek een schot in de roos en er was vraag naar meer. Het assortiment kruiden en specerijen werd daarom uitgebreid. De zuurwaren verdwenen geleidelijk uit het assortiment en daar kwamen theeën, zelf gemengde muesli, oliën en aroma’s voor in de plaats. Tot op de dag van vandaag heeft de Peperbol een enorm grote diversiteit aan kruiden, theeën, oliën, aroma’s en ouderwets snoepgoed. 

Daarnaast zijn er in de loop van de tijd een veelheid aan andere producten toegevoegd. Van keukengerei, schoonmaakmiddelen, wierrook, keukentextiel, bakvormen tot aan allerlei Oosterse producten aan toe.

In 1974 werd naast de markten ook de eerste winkel, “Het Kruidenschuurtje”, in Zaandam geopend. Deze werd in 1978 verruild voor een winkeltje aan de Reguliersbreestraat te Amsterdam in een van de leukste pandjes aldaar. Helaas moest daar in 1983 na een verdubbeling van de huur mee gestopt worden. Op nog meer markten werd de waar aangeboden. Inmiddels was er een echt familiebedrijf ontstaan. Zussen, een broer en Ma Nooij werkten ook mee. De twee kinderen van Martin en Marijke, Mike en Mira, zijn later ook gaan werken in het bedrijf. Dit geldt voor een aantal nichtjes.

In 1994 is naast de grote marktkraam op de Albert Cuyp ook de winkel geopend op nummer 150. Daar zitten we nog steeds.

In 2000 treft het noodlot de eigenaren Martin en Marijke. Hun zoon Mike krijgt een vreselijk ongeluk. Mike kan niet meer werken en een lange periode van onzekerheid en revalidatie breekt aan. Met alle markten, behalve de Albert Cuyp, wordt gestopt. Met hulp van een goede vriend, de familie en hun dochter Mira wordt de boel overeind gehouden. In 2008 neemt Mira De Peperbol over en tot op de dag van vandaag werkt ze nog steeds met enthousiaste medewerkers, familie en een medevennoot aan het succes van De Peperbol.

Kom gerust eens kijken naar ons enorme assortiment. Er is zoveel te zien en te ontdekken in onze winkel. Belangrijk nog te vermelden is dat de theeën en kruiden allemaal 100% zuiver zijn. U zult heel vaak elders anders aantreffen. Wij voegen geen zout of andere additieven toe.

Tot in de Peperbol!

Een bezoekbrengen aan onze winkel?

Onze winkelmedewerkers staan voor u klaar om passend advies te geven!